Curmalele au proprietati deosebite – O singura curmala cauzeaza un proces ireversibil in organism

curmale

Curmalele –fructe extraordinare, care in multe tari sunt descris drept unele ce intaresc sanatatea si prelungesc viata. Se spune ca in China exista un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de baza curmalele. In orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare si se recomanda a fi consumate in loc de dulce.

Si pe langa toate, ele au si proprietati curative. Doctorii au stabilit ca scazuta cantitate de zahar in sange provoaca un simt considerabil de foame, insa dupa consumul doar a catorva curmale, foamea va disparea. Astfel, organismul va fi indestulat cu o cantitate mica de mancare, ceea ce va preveni abuzul de alimente si afectarea starii sufletesti.

Acestea contin 23 tipuri de aminoacizi, care nu se gasesc in majoritatea altor fructe. La fel, curmalele sunt bogate si in triptofan de aminoacizi, care este foarte important pentru functionarea optima a creierului si mentinerea unei stari psihice normale, indeosebi pentru persoanele in varsta.Triptofanul transforma procesul de imbatranire in unul mai lent. Acesta permite intr-o oarecare masura intreruperea procesului de imbatranire a celulelor. Aditional, datorita triptofanului, curmalele au acel efect usor calmant si somnifer.

Pe langa triptofan, curmalele contin si alt aminoacid – glutamic, care impiedica arsurile din cauza nivelului ridicat de suc gastric. Seleniu – scade riscul imbolnavirilor cancerigene, intareste sistemul imunitar si reduce riscul imbolnavirilor cardio vasculare.

Datorita combinatiei cantitatii enorme de zahar (glucoza si fructoza(26-55%), care se asimileaza rapid de organism) cu vitamina B 5, fructele palmierului de curmale au proprietatea nu doar de a tine satul, ci si de a recupera forta fizica, energie si prospetimea creierului si a nervilor.

Ca si majoritatea produselor alimentare de origine vegetala, curmalele nu contin colesterol. Valoarea energetica pentru 100 gr. a partii comestibile a fructelor – 142-274 calorii, usor uscate – 340 calorii. Curmalele contin de la 40 pana la 77,5 componente uscate. Acestea au putine calorii deci consumati-le fara griji in loc de dulce si nu veti avea probleme cu cantarul.

Specialistii sustin ca 10 curmale in zi sunt deajuns pentru a asigura nevoia zilnica de magniu, cupru, sulf si jumate din fier, o patrime din nevoia de calciu. Astfel consumand doar curmale si apa poti trai cativa ani.

Medicina contemporana si-a indreptat atentia catre acest fruct drept obiect de studii indelungate, cercetari stiintifice datorita careia au fost descoperite beneficiile acestui produs.

Printre care:

– Curmalele nu reprezinta o cale de transmitere a anumitor bacterii, microbi si paraziti daunatori sanatatii;

– Curmalele contin substante care nimicesc bacteriile daunatoare din organismul omului;

– Curmalele – leacul si mancarea perfecta pentru cosmonauti si mult mai folositoare decat caviarul;

– Curmalele contin substante ce contribuie incordarii puternice a muschilor uterului, ceea ce simplifica procesul de nastere la femei, facandu-l mai rapid si mai putin dureros;

– Curmalele contin vitamina A care imbunatateste vederea;

– Datorita vitaminei B, curmalele sunt folositoare pentru functionarea si dezvoltarea normala a sistemului muscular;

– Curmalele imbunatatesc pofta de mancare.

Se recomanda consumul curmalelor in urmatoarele cazuri:

– La stresuri mentale. Se considera ca curmalele uscate influenteaza pozitiv asupra creierului, marind productivitatea lui cu 20% si mai mult;

– La epuizare si oboseala fizica.Doar peste jumatate de ora dela consumul curmalelor chiar si catre o persoana supra obosita se intoarce puterea si energia;

– La bolile cailor respiratorii;

– La bolile cardiovasculare, datorita continutului inalt de kaliu;

– La anemie;

– La prevenirea imbolnavirilor stomacului si intestinelor;

– La marirea cantitatii spermei la barbati;

– La impotenta;

– La rau de mare;

– La raceala;

– La prevenirea pierderii sarcinii;

– Pentru fortificarea peretilor capilarelor;

– Pentru imbunatatirea sistemului digestiv;

– Pentru imbunatatirea vederii;

– Pentru fortificarea circulatiei sangvine, si scaderii tensiunii arteriale;

– Pentru scaderea efectului secundar al antibioticelor;

– Pentru imbogatirea laptelui matern cu vitamine;

– Pentru stoparea singerarii gingiilor;

– Pentru micsorarea probabilitatii formarii chiagurilor de singe;

– Pentru lecuirea ametelilor provocate de bolile urechii interne;

– La sindromul premenstrual al femeilor;

– La reglarea continutului de zahar in sange;

– La eliminarea din organism a ionilor de metale grele;

– La micsorarea riscului de formare a cancerului al pancreasului.