Lebar de casa

lebar

Ce poate fi mai romanesc decat preparatele pregatite cu truda de orice crestin, de sarbatori?
Intrucat noi preparam toba impreuna cu lebarul, am trecut la ingrediente cantitatile folosite pentru toba + lebar.

INGREDIENTE
O parte din compozitia ramasa de la prepararea tobei
( – carne cu grasime de la 1/2 cap de porc, cu tot cu ureche – gusa de porc – sorici – limba – inima rinichi de porc – splina ),
1 ficat de porc,
1 plaman de porc,
sare/delikat,
piper boabe si macinat,
cimbru,
5-6 foi de dafin,
2-3 mate crete de porc,

MOD DE PREPARARE RETETA Lebar de casa:

Matele crete de porc se freaca cu multa sare grunjoasa, indepartandu-se astfel cea mai mare parte din murdarie. Spalam apoi matele in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de murdarie, dar si mirosul urat.

Pana la umplere pastram matele in apa cu otet si solzisori de ceapa.

Procedura de pregatire este aproximativ aceeasi ca la toba de casa, cu mentiunea ca pentru lebar avem nevoie in plus de ficat si plaman. Noi fierbem ficatul si plamanul impreuna cu celelalte organe, dar le separam de acestea si nu le folosim la toba.

La pregatirea lebarului noi folosim o parte din compozitia ramasa de la prepararea tobei, la care adaugam bucatile fierte de ficat si plaman si dam totul prin masina de tocat. Daca ni se pare compozitia prea uscata, vom mai adauga din grasimea pastrata de la toba.

Condimentam cu sare, piper macinat si cimbru ( optional) amestecand totul cu mana sa se patrunda bine condimentele.

Umplem matele de porc ajutandu-ne de masina de tocat si carnatar, avand grija sa nu fie foarte multa compozitie in mat pentru ca acesta se va strange la fiert si riscam sa-l spargem .

Legam cu ata capetele matelor si punem lebarul in dres fin legandu-l si pe acesta la capete. Fierbem lebarul in zeama in care am fiert carnea, pentru inca o ora.

Dupa cca o ora de fiert scoatem lebarul din apa si-l punem la tescuit intre doua tocatoare sau doua tavi, asezand deasupra greutati ( un cupon de sina sau chiar un sac cu cereale :)) )

Lasam pana a doua zi la tescuit, apoi indepartam ciorapul si punem pastram la rece .

Portionam si servim cu mustar sau hrean.

TIPS
1. Lebarul trebuie sa fie mai gras decat toba, sa nu fie prea fad dupa tescuire. Este bine ca in lebar sa tocam si mai mult sorici, acesta ajutand si la legarea compozitiei, prin gelifiere.

  1. Treaba cu ciorapul am pomenit-o in familie si o pastrez ca o traditie, intrucat chiar ajuta ca matul sa nu plezneasca la fierbere si tescuire. Nu toate matele sunt elastice si rezistente, iar tatal meu spunea ca daca matele se rup prea usor porcul nu a mancat suficienta sare.