Calendar ortodox 1 iunie 2020. Mulți români poartă numele acestui sfânt și își serbează ziua onomastică

Calendar ortodox 1 iunie 2020. În această zi toți creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Iustin Martirul si Filosoful. Tot la această dată se face pomenirea Sfinților Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax; Sfântului Mucenic Evelpist; Sfântului Mucenic Peon; Sfântului Mucenic Valerian; Sfântului Mucenic Firm; Sfântului Mucenic Tespesie.

Viața Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, sărbătorit pe 1 iunie
El s-a născut în jurul anului 100, iar părinții lui erau greci păgâni. Totuși, în urma unei întâmplări extraordinare Sfântul Iustin Martirul si Filosoful a decis să treacă la credința în Hristos.L-a întâlnit pe un bătrân pe malul mării, iar acesta i-a vorbit despre Dumnezeu și despre credința în El.

„Iar mie mi s-a aprins deodată un foc în suflet și m-a cuprins o mare dragoste de profeți, că și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos. Și, gândindu-mă la cuvintele lui, găseam că această este singură filosofie sigură și aducătoare de folos. În felul acesta și pentru această sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130)

După convertirea la creștinism, Sfântul Iustin a plecat în Efes. Acolo, el a clădit prima școala de filosofie în care era predată religia creștină.

Aceasta a fost deschisă în vremea persecuțiilor, așa că riscul era foarte mare pentru cei ce participau, dar mai ales pentru fondadrul ei. Așa că Crescens, adeversarul sfântului, l-a dat pe mâna autoritățile după ce a divulgat că este creștin.

În 165, sfântul a primit coroana martirică, fiindu-i tăiat capul și mergând la Ceruri.