Lovitura dura pentru Guvern. Cine rescrie Legea carantinei

Guvernul are mainile legate. La dezbaterile care au avut loc cu privire la Legea carantinei au fost invitati reprezentantii ONG-urilor care promoveaza teoriile conspiratie si spun ca nu exista coronavirus si ca totul e o minciuna.

Lucian Romascanu, purtatorul de cuvant al PSD, a transmis ca proiectul de lege privind reglementarea in noi termeni a carantinei si a izolarii persoanelor nu va fi votat in plenul Camerei Deputatilor daca nu i se aduce modificari majore.

”Proiectul venit de la Guvern protejeaza abuzurile si nu protejeaza cetatenii. In acest moment se afla in dezbatere la comisia juridica, maine ca intra la dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, dar ma intra cu modificari majore operate la comisia de specialitate”, a declarat Romascanu.

”La dezbaterile din comisie participa si ONG-uri care se ocupa de drepturile omului si vom tine cont de recomandarea lor, pentru ca legea trebuie sa protejeze cetatenii si nu abuzurile”, a mentionat purtatorul de cuvant.

Teoria conspiratie, ridicata la rang inalt

La dezbatere au fost invitati reprezentantii ONG-urilor care promoveaza teoriile conspiratiei si cadre medicale care se opun vaccinarii si nu recunosc gravitatea pandemiei de Covid – 19

Dezbaterea organizata de Nicusor Halici si Oana Florea a fost departe de subiectul discutiei si mai degraba a promovat teoriile conspiratiei. „Virusul nu exista”, „Sunt cazuri inventate”, „Nu trebuie sa purtam masca” sau „Guvernul trebuie sa oblige populatia sa consume vitamina C si D” sunt doar cateva dintre opiniile asa-zisei dezbateri organizate de PSD.

Unii participanti la discutie au acuzat Guvernul de practici „naziste” l-au amenintat cu proteste.

Se inlocuieste carantina?

Deputatul jurist Oana Florea a transmis ca PSD va modifica legea „in acord cu solicitarile societatii civile”.

Una dintre modificarile anuntate de PSD la legea Guvernului este inlocuirea carantinei obligatorii de 14 zile, impusa persoanelor care vin din zone rosii, cu un simplu test pentru coronavirus.

Ceea ce propun Social Democratii contrazice opiniile specialistilor cu experienta, care spun ca virusul poate sa nu fie depistat printr-un test in primele zile de la infectare, acesta fiind motivul pentru care se impune izolarea de 14 zile. De asemenea, aceasta contravine practicii din majoritatea statelor care impun astfel de conditii pentru intrarea persoanelor din zone in care virusul are o rata mare de raspandire.

Carantinare trebuie facuta individual cu consimtamantul persoanei si facuta printr-un act administrativ care poate fi atacat in instanta. O alta modificare prevede ca izolarea sau carantina nu pot fi decise de un singur medic.

Mgid