Valeriu Gheorghiță, despre hotărârea de continuare a vaccinării cu AstraZeneca: “A fost una dintre cele mai dificile decizii”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a explicat marți, la Antena 3, hotărârea luată luni prin care se continuă vaccinare cu AstraZeneca, declarând: “a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care puteam să o iau”.

Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca va continua în România, conform deciziei comunicate luni de către autorități, deși o serie de state din Uniunea Europeană au suspendat temporar imunizarea cu acest vaccin.

Gheorghiță a explicat în urmă cu câteva zile că, în urma autopsiei, bărbatul de 47 de ani decedat la o zi după ce fusese vaccinat avea sechele cardiovasculare, deși nu a declarat vreo afecțiune în istoricul medical.

Valeriu Gheorghiță, despre hotărârea de continuare a vaccinării cu AstraZeneca: “A fost o decizie foarte grea”
“Semnalul european (n. red. suspendarea temporară a folosirii vaccinului produs de AstraZeneca în anumite țări) reprezintă un mesaj pe care și noi ieri l-am analizat extrem de riguros.

În același timp, trebuie să prezentăm modalitatea prin care noi luăm aceste decizii pentru a forma un pattern decizional care va fi aplicat mereu când ne vom găsi, dacă va fi cazul, într-o situație similară: analiza reacțiilor apărute după vaccinare fără a avea o relație de cauzalitate, dar nici a avea, încă, 100% certitudinea că nu există o legătură.

Trebuie să vorbească specialiștii, este un comitet de vigilență (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului care analizează toate datele, sunt implicați experți internaționali nu doar din Europa, sunt specialiști în hematologie, în tot ceea ce înseamnă aceste evenimente tromboembolice.

Datele pe care le avem astăzi arată că frecvența nu depășește frecvența întâlnită în populația generală. Ceea ce vreau să spun este că aceste evenimente, dacă ne uităm la frecventă, este similară în restul populației nevaccinate.

Am avut de ales între a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca și a continua până vom avea recomandările ferme ale AEM.

Am plecat de la re-evaluarea datelor de siguranță din România, datele colectate la nivelul Europei, ne-am uitat la recomandarea AEM care a specificat și ieri și azi că se reconfirmă siguranța acestui vaccin și se recomandă vaccinarea.

Citeste continuarea